Over Salland Natuur Fair

De Salland Natuur Fair

De Salland Natuur Fair is het resultaat van een unieke samenwerking tussen mensen en organisaties in Salland die één ding gemeen hebben: hart voor natuur en landschap. Zo vinden natuurbeschermers, jagers, landbouwers en andere ‘buitenlui’ elkaar tijdens deze jaarlijkse fair.

Samenwerken en respect

De Salland Natuur Fair is eind jaren negentig ontstaan vanuit de Sallandse jagersverengingen (WBE) en het IVN Raalte. Deze twee organisaties zijn in de loop der jaren ondersteund door diverse andere organisaties die zich bezig houden met natuur en landschap. Door met elkaar de fair te organiseren en samen te werken ontstaat wederzijds respect waar de natuur en het landschap de grote winnaars van zijn. De focus bij deze gezamenlijke organisatie van de fair is het beleven, ervaren en genieten van al dat moois wat het buitenleven in Salland te bieden heeft.

Waar staan we voor

De Salland Natuur Fair is een groene stichting met hart voor de natuur en landschap. De stichting zet zich in voor bewustwording van landschapswaarden in al haar facetten. Met de organisatie van de fair creëren we een groen draagvlak waarbij kennis en kunde van landschaps- en natuurwaarden worden uitgedragen en waarbij de bezoeker wordt gestimuleerd hieraan zelf een bijdrage te leveren. Tijdens de fair wordt uitgebreid stilgestaan bij de jongere generatie. Zij groeien op met computers, smartphones en tablets. Hierdoor dreigt ‘de generatie van de toekomst’ de kennis in en interesse voor de natuur en het landschap te verliezen. Op de Salland Natuur Fair wordt door middel van vele activiteiten extra aandacht aan deze doelgroep geschonken.

Invulling van de fair

De fair omvat een grote braderie waarbij aan de natuur gerelateerde standhouders hun binding met de natuur uitbeelden. Extra aandacht gaat uit naar streekgebonden producten, oude ambachten en bijzondere diersoorten. Tevens zijn er doorlopende shows in de grote demonstratiebak. Kwaliteit, attractiviteit en diversiteit zijn hierbij de speerpunten.

Unieke locatie

erfDe Salland Natuur Fair vindt plaats op het prachtige landgoed Groot Zwaaftink tussen Raalte en Heeten.

Het landgoed, dat valt onder de bepalingen van de natuurschoonwet, ligt in het typisch Sallandse landschap. Een oude laan met monumentale eiken leidt naar de markante T-boerderij, welke het hart vormt van dit bijzonder mooi gelegen landgoed. Deze historische boerderij (een beschermd monument) is gebouwd op de fundamenten van een graanspijker, wat vroeger diende als opslagruimte voor de graanopbrengsten en waarvan de eerste aanzetten dateren van voor 1600!

De akkers en weilanden worden voor een deel nog op ambachtelijke wijze bewerkt en liggen op een oude es, die in de loop van de eeuwen steeds verder is opgehoogd. Water, bos maar ook rust en vrijheid: alles vind je er! De kippen en pauwen lopen los over het terrein, het vee graast in de weilanden en de paarden hebben hun eigen verblijf in de stal in het achterste gedeelte van de boerderij. Deze paardenverblijven voldoen aan de hoge eisen van deze tijd, maar tegelijkertijd is de architectuur van de stallen volledig in evenwicht gehouden met het oorspronkelijke karakter van deze boerderij. Dit alles zorgt voor een geweldige uitstraling van de fair.

Adres

Landgoed Groot Zwaaftink
Heetenseweg 26
8111 PZ Heeten

Klik hier voor de routebeschrijving