Programma 2017

                                                                                  Update: AFGELAST

Durf jij eetbare wilde planten te proeven? Kun je zelf een nestkast of insectenhotel maken? Herken je echte Sallandse streekproducten en tradities? Voor jong en oud is er op de fair veel te doen en… veel te zien! Ruim honderd standhouders (bekijk overzicht deelnemers) nemen je mee in hun passie voor ambacht, dier, natuur, jacht, voeding en streekproducten.

Sallandse bijen

Wist je dat bijen onmisbaar zijn voor de bestuiving van onze groenten, fruit en zaden? De Sallandse Bijenvereniging heeft als doel het bevorderen en het behartigen van de belangen van de bij omdat het erg slecht met ze gaat. Bezoek ze op de fair en kom meer te weten over dit interessante beestje op zondag 10 september in Heeten!

20799094 1150333385111067 5566373815308950681 n

Mobiele houtzagerij

Hoe komt een houten vloer tot stand, en wat gebeurt er met die enorme boomstammen?
Houtzagerij het Laar uit Lettele komt met hun complete mobiele houtzagerij naar de Salland Natuur Fair en laat u het proces zien van boomstam tot eindproduct! Wist u dat deze mobiele houtzagerij ook bij  u op locatie kan komen?

foto58

Weidevogeldrone

De technieken gaan steeds meer vooruit! Tegenwoordig worden nesten en jonge kuikens van weidevogels opgespoord met een drone. 
Altijd willen weten hoe een drone in zijn werk gaat? Kom hem bewonderen op de Salland Natuur Fair!

 85758.w598.r598 337.786aed8

Brandrode runderen!

Dit jaar zijn er kalfjes op de Salland Natuur Fair van boer Antoon. Het zijn kalfjes van het Brandrode Rund. Een degelijke oud-Hollandse koe, rustig, vriendelijk en handzaam in de omgang, een herkenbaar exterieur en unieke aftekeningen. Brandrode runderen zijn economische meerdoel koeien. Ze worden niet alleen uit liefhebberij gehouden, maar ook voor zowel natuurbegrazing, vleesproductie als melkwinning ingezet. 

Je kunt ze vinden in de kapschuur op het centrale plein. Ze liggen daar droog en lekker in het stro. Je kunt bij ze gaan liggen en ze lekker kroelen en knuffelen. Graag zien we jullie zondag 10 september, waar Ellen en Ineke je alles kunnen vertellen over dit bijzondere koeienras.

Muldershoeve 7 x 2punt5 3900

Hondenfotografie

Het is op de Salland Natuur Fair weer mogelijk om met uw hond op de foto te gaan.
Bij de stand van Indigodog hondenfotografie zijn professionele fotografen aanwezig die graag uw huisdier op de gevoelige plaat vastleggen.
Indigodog is te vinden op het hoofdveld.

kleinrutten 011

Sterren kijken

Wist je dat je overdag ook sterren kunt zien? Op de Salland Natuur Fair is er, onder leiding van een ervaren sterrenkijker, de mogelijkheid sterren te bewonderen met een grote telescoop. Hopen op helder weer!

Recordart

De Salland Natuur Fair biedt ook plaats aan kunst. Kunstenaar Henk Zielman laat je zijn bijzondere natuurlijke kunstwerken zien, gemaakt van vinyl.

Knuffelen met dieren!

Op de Salland Natuur Fair zijn verschillende knuffelhoeken waar kinderen kunnen knuffelen met konijntjes, kuikentjes of jonge hondjes.

Jagende roofvogels

Hoe jagen roofvogels? En wat voor prooien vangen ze? Onze ervaren valkenier komt weer twee shows geven in de demonstratiebak en kan je alles vertellen over deze bijzondere vogels.Salland Natuur Fair Valkenier

Bushcraft

Bushcraft is een verzamelnaam voor vaardigheden die je nodig hebt om in de natuur te overleven, zoals het maken van vuur en het eten uit de natuur. Tijdens de Salland Natuur Fair laat Living By Nature je zien wat de natuur ons te bieden heeft. Op een interactieve en speelse wijze kunnen kinderen deelnemen aan diverse activiteiten.

Bijzondere diersoorten

Paarden, pony`s, geiten, schapen, honden en ganzen. Op de Salland Natuur Fair zijn tientallen grote en kleine diersoorten te bewonderen. 

Maak je eigen nestkast!

Steek je handen uit de mouwen en timmer je eigen nestkast! Onder begeleiding van de vrijwilligers van HOV Raalte, is het weer mogelijk je eigen nestkast in elkaar te timmeren.
Er liggen ruim 400 nestkastpakketten klaar, kom op tijd want op=op.

Nestkast T 1024x768

 

 

Bijzonder gebakken brood

Hoe wordt ambachtelijk brood gebakken? Brandhof Bijzonder Brood laat het zien met een authentieke broodoven, een aanwinst voor de fair. Brandhof Bijzonder Brood is te vinden op het 'versplein'.

Brandhof

Programma Demobak*

10.00: Opening Salland Natuur Fair
10.30: De kracht van echte Belgische trekpaarden
11.00: Schapen drijven met Border Collies
11.30: Brandrode runderen
12.00: Roofvogels op jacht (Valkenier)
12.45: Politiehonden
13.45: Vliegend tapijt met Belgische trekpaarden
14.30: Brandrode runderen
15.00: Roofvogels op jacht (Valkenier)
15.45: Schapen drijven met Border Collies
16.15: Belgische trekpaarden aan het ploegen
17.00: Afsluiting Salland Natuur Fair

*Programma onder voorbehoud

Kleindieren

In een speciaal ingerichte hoek kun je kijken naar verschillende kleindieren van Zorg en Genot.

Schapen- en ganzendrijven met Border Collies

De Border Collie is bij uitstek geschikt voor het schapendrijven. Het ras bezit een aangeboren instinct om bewegende dieren op te drijven, te besluipen en na te jagen. Lukt het de Border Collies ook dit jaar weer om hun kudde schapen tussen het publiek door te loodsen? En, gaat het deze slimme honden ook lukken om ganzen op hun plek te krijgen?

Folder1 200x250

Paardenbak

Paardenliefhebbers opgelet. De fair heeft een heuse paardenbak. In de paardenbak vinden demonstraties plaats van een springruiter en je vindt er allerlei paardrijartikelen van Stalland uit Heino.  

Jacht en outdoor

De Salland Natuur Fair besteedt extra aandacht aan jacht en outdoor. Zo zijn er standhouders met outdoorkleding en staat er een kraam met verschillende soorten verrekijkers. Ook zijn jagersverenigingen van de partij.

Voorstelling Vooruitboeren

Historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde van de IJsselacademie spraken zestig boeren en boerinnen en andere vertegenwoordigers uit de agrarische sector in Overijssel. Albert Bartelds ging mee de boer op om de betrokkenen te fotograferen en te filmen. Met weemoed en trots vertellen de mensen over zaken als grond, fokkerij, coöperaties en veemarkten. Over hoe ze met hard werken beetje bij beetje konden vooruitboeren. Dit jaar een aantal voorstellingen van de bijzondere verhalen, beelden en geluiden die zij verzamelden.

Rietdekken

Rietdekken is een oude ambacht die goede kennis en vaardigheden vereist. Op de fair vertellen rietdekkers alles wat u moet weten over deze mooie techniek, sterker nog: ze laten het zien!

rietdekken

Paling roken

Na de afwezigheid van vorig jaar, is hij er dit jaar weer…. Onze vaste palingroker. Je ruikt de vers gerookte paling al bij binnenkomst van de fair. Proef de vers gerookte paling en neem wat lekkers mee naar huis.

Braderie

De Braderie

Struin over onze sfeervolle braderie en bekijk de producten en demonstraties van tientallen standhouders. Of ze nu met dieren werken of hun hobby uitoefenen, ze hebben allemaal een raakvlak met de natuur!

Alpaca`s

Wat zijn dat toch, alpaca`s? Is het nu een lama of een kameel?

Alpaca

Op de Salland Natuur Fair is het mogelijk om oog in oog te komen staan met echte alpaca`s. Kenners van deze diersoort kunnen u er alles over vertellen.

Horecapleinen

Even tot rust komen? Geniet op een van de twee horecapleinen van een Sallands biertje op de tap.

horeca

Sallands Versplein

Sallandse kaas, boerderij-ijs, Sallandse worsten, gedroogde knoflook? Loopt het water je al in de mond? Op de fair kom je veel standhouders tegen met ieder hun eigen streekproduct. Liefhebber? Dan ga je zeker niet met lege handen naar huis.

streekproducten

Kinderactiviteiten

Nestkast maken

De Salland Natuur Fair besteedt extra aandacht aan de kleintjes, zij zijn tenslotte de toekomst! Naast het bakken van broodjes, een ritje op paard, pony  en verschillende dierenknuffelhoeken zijn er diverse workshops te volgen: o.a. nestkasten, oorwurmpotjes of een eigen potje jam maken.

Landbouwmuseum de Laarman

Landbouwmuseum de Laarman laat je dit jaar kennis maken met de oude tradities van roggebouw. Een prachtige oude dorsmachine komt mee naar de fair en laat het proces zien van graan naar meel.

Laarman

Oude ambachten

Bijenkorven vlechten, kantklossen, mosterd maken en touw draaien. Salland kent veel tradities en ambachten. Deze kun je bewonderen op het Sallandse ambachtenplein. 

Ambachten

Ouwehands Beestenbus

De Beestenbus van Ouwehands Dierenpark Rhenen is aanwezig op de Salland Natuur Fair en staat dit jaar in het teken van de unieke reuzenpanda en ‘Pandasia’, het nieuwe reuzenpandaverblijf in Ouwehands Dierenpark. 

Rondom en in de Beestenbus leer je door middel van een educatief programma van alles over deze bijzondere diersoort. Maak kennis met de reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen, test je reuzenpandakennis in een leerzame reuzenpandaquiz, train je geheugen door middel van het Pandasia-memoryspel en los de reusachtige reuzenpandapuzzels op. 

De bus (en vele andere activiteiten en stands) vindt je zondag 10 september op de Salland Natuur Fair in Heeten! Zien we jou daar?

Ouwehands Beestenbus

 

 

Belgische trekpaarden en hoefsmid

Belgische trekpaarden

Het Belgisch trekpaard is een uit België afkomstig paardenras dat al tijdens de Romeinse bezetting van België bestaat. Het paard werd van de elfde tot de zestiende eeuw gebruikt als oorlogspaard in Brabant en Vlaanderen. Ook werd het paard gebruikt om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw en in de haven. Daarnaast trokken ze (post)koetsen en schepen. Ook tijdens deze zeventiende editie van de Salland Natuur Fair zal Johan Hulsman met enkele van zijn spraakmakende Belgische trekpaarden aanwezig zijn. Hij is al jaren actief in deze tak van paardenliefhebberij en laat graag zijn hobby aan een groot publiek zien. Er wordt ouderwets geploegd en met boomstammen gesleept. Ook laat een speciale hoefsmid zien hoe op ambachtelijke manier ijzers gesmeden worden. Voor de kinderen is er een spectaculaire demonstratie met het vliegende tapijt.... Ervaar nu zelf hoe het is om te zweven op een tapijt!